Linoleumsgulve

Naturligt gulvmateriale

Hvis du skal have nyt gulv på stuegulvet, så vil jeg umiddelbart anbefale, at du overvejer at belægge det med linoleum. Hvorfor det? Fordi linoleumsgulve er et naturligt materiale, som vi ikke udnytter tilstrækkeligt. Det er et meget slidstærkt materiale, og det er ultranemt at holde rent. Det er bare tre grunde til, at du bør overveje linoleum til stuegulvet. Det kan nemt lægges på slidlagsgulvet, uden at det ødelægger det. Det er også nemt at fjerne igen, hvis du alligevel ikke kommer til at elske det. Det var to grunde til. Fem i alt nu.

Linoleum er ret billigt

Endnu en grund: Linoleum er ikke et dyrt materiale. Det kan godt være, at det ikke er det billigste materiale, du kan finde. Men det, du får for dine penge, er meget værd. Og hvem vil ikke også tænke på, hvad der står på bankkontoen? Du har sikkert nogle indvendinger imod linoleum. Det kan være, at det minder dig om sygdom og hospitaler. Det er sikkert ganske rigtigt. Linoleum bliver anvendt i hospitalsbyggerier meget ofte.

Dels fordi det er slidstærkt og nemt at holde rent. Tænk lige på, at et hospital er en bygning, hvor hygiejnen skal være i top. Samtidigt er det også en bygning, hvor der er meget trafik. Der bliver gået mange km på hospitalernes linoleumsgulve. Der bliver også kørt rundt med mange patientsenge, som er ret tunge og svære at håndtere. Har du nogensinde set bremsespor på et hospital? Nej, vel?

Valg af farve på gulvet

Du har en anden indvending: Du bryder dig ikke om den grå eller brune farve, som linoleumsgulve ofte har. Jeg er ked af det, men du har ikke fulgt med tiden. Det er muligt at få meget farverige eller helt diskrete gulve af linoleum i dag. Linoleum fås i hele regnbuens farver – plus lidt flere. Du kan derfor skabe et helt unikt gulv, som vil vække opsigt, glæde og smil. Så, den der med, at linoleum er et kedeligt materiale, der minder om institutioner og hospitaler, holder ikke længere.

Fliser af linoleum?

Dertil kommer, at du faktisk godt kan få et gulv af linoleum, hvor du kombinerer forskellige størrelser på linoleumsfliser. Det kan give interessante og spændende udfordringer for dig som designer.

Har jeg taget dine argumenter imod brug af linoleum som gulvmateriale ud af munden på dig nu? Hvis ja, så ved du godt, hvad du skal gøre. Du skal sætte dig ned og tænke endnu en gang. Har du brug for, at gulvet kan tåle stort slid, og at det skal være nemt at holde rent? Kan du lide farver og mønstre? Har du et begrænset budget, som forhindrer dig i at lægge kold marmor på gulvet?

Tænk over, at linoleum også er et blødt materiale. Det er ikke hårdt, som fx marmor eller keramiske fliser er. Sker det, at du – eller et medlem af din familie falder på det, vil de ikke slå lige så store buler i hovedet på et linoleumsgulv. Kort sagt: Fordelene ved at lægge linoleum på gulvene er: Naturligt materiale, blødt at gå (og falde) på, meget slidstærkt, fås i mange farver, nemt at holde rent, nemt at lægge – og fjerne selv, mulighed for mønstre. Økonomisk.

Hvad er linoleum?

Linoleum er et gulvmateriale der består af linolie, harpiks, korkmel, træmel og farvestoffer som presses sammen til et holdbart og slidstærkt materiale. Det bruges typisk som gulvbelægning i køkkener, badeværelser og andre rum med meget færdsel. Fordelene ved linoleum er, at det er holdbart, let at rengøre og miljøvenligt. Det bliver betragtet som et godt, klassisk alternativ til moderne gulvtyper som laminat og vinyl.