Smart mikrofonarm

Hvad koster en mikrofonarm

Der er ikke nogen problemer her i byen. De har styr på alt det der med masker og sprit til hænderne. Afstand er ikke noget problem for dem. De har plads nok. Vi er i Jokkmokk. En af de største og nordligste kommuner i Sverige.
Jokkmokk kommune ligger lidt nord for polarcirklen. Den dækker et areal, der svarer til ca. 45 – 50 % af Danmarks areal. Der bor mindre end 3000 mennesker i Jokkmokk. Så deroppe er der vist ikke nogen fare for, at corona får godt fat. Afstandene mellem naboer er store. Smittefaren er lille. Men – og der er et stort, men: Hvad nu, hvis en enkelt af borgerne er blevet smittet af en besøgende slægtning fra fx Stockholm eller Malmø? Det vil være en katastrofe. Derfor er byens ledelse bekymret, fordi i næste uge skal der være luciafest. Selve festen vil begynde med en kort ceremoni i kirken, men den efterfølgende fest vil ske i forsamlingshuset. Og som alle ved, så kommer alle. Der vil være debatter og diskussioner. Der vil blive drukket tyttebærsaft og mange andre ting.

Luciafest

Luciafest har stor betydning i Sverige. Derfor har kommunen midlertidigt ansat en konsulent, som skal rådgive om sikker udførsel af den slags events. Konsulenten har talt om, at der skal opsættes flere telte og skærme, så alle deltagere i ceremonien, får adgang til at overvære, hvad der sker, uden at de skal udsættes for smittefare. Han har også nævnt, at det vil være en god idé at købe et stort parti mikrofonarme, så alle kan høre hele koret, når det synger. Og de samme mikrofonarme vil kunne sikre, at alle kan høre spørgsmål og svar i de efterfølgende, små debatter, som festkomiteen har arrangeret.

En mikrofonarm er ikke dyr

Han har nævnt, at en mikrofonarm ikke behøver at være dyr. Men er det tilstrækkeligt? Jokkmokks borgmester er bekymret. Men også meget positivt indstillet overfor nye tiltag i byen. Det kan godt tænkes, at en mikrofonarm kan redde liv, har han sagt som svar på et spørgsmål fra et af byrådsmedlemmerne, som kommer fra oppositionspartiet. Han har fulgt sin udtalelse op med en artikel i det lokale nyhedsmedie om, at beboere i Jokkmokk har brug for fysisk samvær og socialt liv. De store afstande, som de til dagligt lever under, har utvivlsomt store konsekvenser for deres velbefindende. Så hvis mikrofonarme kan hjælpe, så er det en god investering.

Mange af Jokkmokks borgere har kommenteret på borgmesterens indlæg. De stiller sig velkomne overfor brug af mikrofonarme i forsamlingshuset. De vil kunne benyttes til også at holde dialoger og debatter i gang sidenhen. Den lokale tv-station har sikkert brug for dem. Det vigtigste er at holde afstand, siger de.

Tilhængere af oppositionspartiet mener dog ikke, at en mikrofonarm er nødvendig. De synes, at købet af dem er spild af skattekroner. Hvor debatten ender, er ikke muligt at sige noget om. Som det ser ud lige nu, så vil mange af borgerne gerne deltage i Luciafesten. De har dog betænkeligheder, fordi de endnu ikke ved, om det vil være helt sikkert.