smerter

Smerter efter trafikulykke

Er der ikke noget om, at man kan få erstatning, hvis man har fået voldsomme smerter efter trafikulykker? Også selvom de ikke fremkom umiddelbart efter ulykken? Det er noget, du skal have undersøgt. Du har nemlig været ude for en trafikulykke. Bilisten bag ved kørte op i dig, og du fik sådan et gevaldigt ryk i hele kroppen. Heldigvis havde du sele på. Din airbag fungerede. Du slog ikke hul i hovedet. Det kunne ellers sagtens være sket. Men det der ryk, du fik i hele ryggen, har altså haft nogle konsekvenser: Du har stærke sviende smerter i nakken og ned over skuldrene.

Hos lægen

Lige efter ulykken tog du til lægen, fordi du ville lige tjekke, at alt er ok. Der var intet at se på scanninger og røgten billeder. Din læge lod dig tage hjem. Han var ikke så snakkesalig, så han holdt sig til de færreste spørgsmål om ulykken. Hvad skete der? Hvordan reagerede du?

Du tog hjem, og det var først efter en lille uges tid, at smerterne begyndte at kunne mærkes. Du tog til lægen igen. Han undersøgte dig igen. Intet. Han spurgte dog ind til, hvornår smerterne havde vist sig første gang. Det kunne du ikke helt sætte et nøjagtigt tidspunkt på. Du nævnte noget om 3 til 5 dage efter ulykken. Du fik noget smertestillende på recept. Hjem igen. Derhjemme begynder du at få hovedpine, og du har en mistanke: ”Det er piskesmæld” og det kan du få erstatning for. Du kontakter din advokat og forklarer ham sagen. Han vil se på sagen og vende tilbage til dig.

Advokatens melding

Der går nogle dage, så ringer din erstatningsadvokat dig op og giver dig den dårlige nyhed. De vil ikke give erstatning for piskesmæld, fordi der står ingen steder i din journal fra lægen, at der er mistanke om piskesmæld. Forsikringsselskabet tror ikke, at der er sammenhæng imellem ulykken og dine smerter! Det var hårdt at få at vide. Det får dig til at blive rasende – på lægen – og du spørger advokaten, om det er muligt at lave en klage over lægen. Du var faktisk hos lægen lige efter ulykken. Burde han ikke have spurgt ind til muligheden for, at du kunne have fået et piskesmæld?

Patientklagenævnet

Din advokat forklarer dig, at du kan godt lave en patientklage – og at I skal søge om patienterstatning. Det er en noget anden proces end den, han lige har været igennem efter trafikulykken, men han vil gerne hjælpe dig videre i forløbet. For erstatning skal du have. Det har du ret til – og ja, personligt mener din advokat, at lægen har udvist meget mangelfuldt ansvar over for en af sine patienter.

Du spørger af nysgerrighed – og en del arrighed – om patientklagenævnet og erstatning. Du spørger om, hvilke beviser du skal kunne fremskaffe. Erstatningsadvokaten begynder ikke at give dig en lang forklaring om, hvordan processen vil være fremover. Han er en mand af handling og beder dig om at stole på sig. Han fortæller dig, at du bør tage det roligt. Du skal nok få erstatning.