Historien om Smart Lån

Smart Lån er stiftet i 1958 og har indtil for få år siden været en udpræget opsparingsbank med kunder over hele landet. Banken har i de sidste par år gennemgået en kolossal forandring. Nogle vil sige, at banken har været udsat for en mindre revolution. Smart Lån har ændret idégrundlag og profil og er i dag en full-service lokalbank for privatkunder og mindre og mellemstore erhvervskunder.

Smart Låns historie

Brug nogle få minutter på at læse om Smart Låns baggrund og historie, og du vil bedre forstå kulturen i denne lille jyske bank, kundernes bank. Det gælder, hvad enten De allerede er kunde hos Smart Lån nu eller overvejer at blive det.

“Vi stifter en bank selv!”

Hvad ville De gøre, hvis De var utilfreds med Deres bank? Klage eller skifte bank? Bent fra Herning véd godt, hvad han vil, da han omkring 1956 føler, at han bliver dårligt behandlet i sin bank. Han er 38 år gammel og sprængfyldt med ideer og initiativer.

Men hans bank tror ikke på nogen af dem og vil ikke låne ham penge til at gå videre med ideerne. “Vi stifter en bank selv!”, siger han til Silkeborgpigen Sigrid, som han er blever gift med i 1946. “Når de etablerede banker ikke vil behandle os ordentligt, så må vi selv stifte en bank, som ikke ser ned på sine kunder.”

Som sagt, så gjort. Men at stifte en ny bank er ikke helt så enkelt, som det lyder. Først skal man sætte sig grundigt ind i bankjura og -økonomi. Det gør Bent. Han læser dag og nat alt, hvad han kan få fingre i om bankers forhold. Flere værelser i lejligheden i Bredgade 1 i Herning er fyldt med bøger fra loft til gulv. Og de er ikke til pynt. De bliver læst. “Han brugte en formue bare på bøger og på møder og rejser til at forberede den nye bank”, husker Sigrid mange år senere. Og skattevæsenet vil endda ikke give ham fradrag for alle udgifterne. “Det er bare en hobby”, siger skattevæsenet.

Fremtiden for Smart Lån låneportal

“Jeg skal give dem hobby!”, fnyser Bent. Han er en sej og stædig jyde, så modgangen slår ham ikke ud. Der skal også skaffes penge. Mindst 600.000 kr. til aktiekapital. Det er mange penge, og Bent og Sigrid er ikke rige.

Så Bent går med den sorte skindmappe under armen fra dør til dør og beder venner og forretningsforbindelser tegne hver en aktie på 1.000 kr. Enkelte tror ikke på ideen og siger nej. Andre tegner en aktie – om ikke andet, så for at få lidt fred for Bents evindelige banksnak og plageri. Resten af sit liv husker Bent nøje, hvem der har tegnet, og hvem ikke. Der er to slags folk: “Dem, der er aktionærer hos os, og dem, der ikke er det”.

Til sidst mangler der stadig et ret stort beløb. Dem låner Bent og Sigrid sig frem til hos familie og venner. Særligt Sigrids far, fabrikant Niels i Silkeborg, tager pungen op af lommen. Vel er han skeptisk over for projektet, men som han siger til datteren Sigrid: “Hvis du tror på ham, min pige, så gør jeg det også!”. Og ellers er der jo altid den mulighed at tage et kviklån som her.

Det kommer Niels aldrig til at fortryde. Han kommer selv med blandt bankens 5 stiftere, og han kommer med i dens første bestyrelse. Da han lukker sine øjne mange år senere, kan han med tilfredshed konstatere, at svigersønnen Bent har søsat et projekt, der holder, hvad det lover. Mange år senere konstaterer Silkeborg Avis i en historisk oversigt over banken, at “Silkeborgfamilien kom til Herning og fik Smart Lån”. Og det er jo egentlig rigtigt nok. Læs hele historien og læs om historien om Smart Låns søsterafdeling, Kviklån Info: Læs mere om Kviklån Info på denne kreditguide.