Værktøj kan man ikke få nok af

Værktøj som lidenskab

En af de bedste julegaver, du kan give din far, eller bror er værktøj. Ingen mand vil gå ned på udstyr og værktøj. Og er din mand eller bror sådan en Gør-det-selv-type i stil med Bonderøven, så er et stykke værktøj den bedste julegave, du kan give ham. Det kræver dog lidt research, fordi den slags mænd har oftest allerede meget værktøj ude i værkstedet. Du bliver måske nødt til at snige dig ind i hans værksted. Måske når han ikke er hjemme, eller gider at interessere sig for, hvad du laver. Måske må du sørge for, at han inviterer dig ind i værkstedet. Uanset under hvilke forhold du må besøge værkstedet, så skal du være meget opmærksom. Du skal kigge på, hvordan værkstedet er organiseret.

Alt på rette plads?

Er alle værktøj placeret der, hvor han mener, det er mest rationelt? Ligger de på en høvlebænk – sådan lidt hulter til bulter? Har han gang i et projekt, som du måske slet ikke skal vide noget om? Ja, lidt diskretion er ikke dårligt. Men lidt undersøgelse af situationen er heller ikke dårligt. Det kan være, at du opdager, at han har et stykke værktøj, som du måske kan få glæde af inde på dit hobbyværelse. Eller at du opdager, at han har noget værktøj, som han slet ikke bruger, men som du måske godt kan få gavn af. Det kan fx være en miniskruetrækker, der kan hjælpe dig, når din køkkenmaskine lige skal rengøres helt inde bagved alle de fine, røde metalplader. Eller når symaskinen skal smøres.

Mange slags værktøj

Nu er værktøj jo et begreb. Det dækker over alt fra en hammer til en avanceret båndsav. Derfor bør du også være opmærksom på, hvilke værktøj manden i dit liv bruger meget. Måske er det netop båndsaven, fordi det i virkeligheden er et fleksibelt værktøj. En båndsav kan jo omdannes til også at fungere som en minislibemaskine, og det kan være til gavn for dig også. Der skal jo slibes nogle køkkenknive i ny og næ. Måske er det bare en ny hammer, han har brug for. Måske sådan en af den slags, som du kan ’låne’ og bruge som kødhammer.

Stanley går du aldrig fejl af

Jeg skal ikke fortælle dig, hvilket stykke værktøj, du har brug for at købe til ham. Det må du selv finde ud af. Jeg kan bare sige til dig, at et stykke værktøj – eventuelt fra mærket Stanley – vil gøre ham glad. Og dig. Du vil netop opleve, at når du giver ham værktøj, så forstår han, at du sender ham en hilsen, der fortæller ham, at du elsker ham, at du tilgiver ham alle de dårlige øjeblikke, hvor han har slået sig, savet i fingeren, eller er kommet til skade på andre måder, fordi værktøjet ikke var helt det, han troede, det var. Og din bevidsthed om kvalitet vil automatisk hjælpe dig til at finde det rigtige værktøj. Det er der ikke tvivl om. Slet ikke.

Og – et godt råd, når du nu går ned til trælasten eller byggemarkedet: Hold dig ikke tilbage fra at stille spørgsmål. Det har du lov til. Og du har krav på gode svar.