Store menneskers tøj

Jeg kan godt blive lidt irriteret over nogle af lokalavisernes reklamer. De fænger, men de efterlader en lidt bitter smag i min mund. Fx den her klassiker om tøj i store størrelser, der altid bliver omskrevet til ’tøj til glade mennesker’ eller til: ’glad tøj til den store mand / kvinde’. Hvorfor skal det være ”glad”, og ikke ”smart”, ”flot” eller ”lækkert”? Hvorfor bliver store størrelser forbundet med glæde? Er det, fordi store mennesker generelt er glade mennesker? Gladere end almindeligt byggede mennesker?

Virkelig?

Det tror jeg ikke selv på. Jeg tror faktisk, at det er et forældet forsøg på at skjule et stadigt voksende problem: At flere og flere mennesker rent faktisk bliver overvægtig. Tabuet, der stadigvæk ligger omkring det at være overvægtig, bliver så omskrevet til, at når man er overvægtig, så er man glad. Man signalerer vellevned og en eller anden form for indre kraft og harmoni.

Men sådan er sandheden jo ikke. Når man er overvægtig, får man helbredsproblemer, og overvægt skyldes ikke altid forkerte eller dårlige madvaner. Myten er, at overvægtige – eller rigtigt store mennesker – lever af chips, cola og burgere. Og når vi får et godt sukkerindskud, som fx cola indeholder, ja så kan det være, at vi bliver glade. Hvem har ikke hørt om, hvor sundt chokolade er. Det bliver jo brugt af flere store kokke rundt om i verdenen, fordi kakao sætter gang i noget, der gør, at vi bliver glade. Jeg tror det, er det, de reklamer forsøger at bilde os ind. Tykke mennesker er glade. Nej, de er ej. De har et stort problem, men de har så sandelig også mange andre problemer, som alle andre mennesker også har. Så, please: Tøj i store størrelser er ikke glad tøj! Basta.

Tøj til store mænd og kvinder

Tøj i store størrelser er tøj, der passer til store mennesker. Og heldigvis er der nu flere store modebrands, der er ved at få øjnene op, for at der er flere rigtigt store mennesker. Det er faktisk sådan, at nogle modeshows nu indeholder sektioner, som henvender sig kun til forhandlere, der sælger tøj til store mænd og kvinder. Det er ikke længere nødvendigt, at de store mennesker gemmer sig i løse bukser og store, løse trøjer for at skjule fedmen. De kan klæde sig, smart og moderigtigt, så længe de bare tør vise, at de er store. Det er nemlig et stort problem: Mange overvægtige er flove over deres udseende, fordi det ikke svarer til modens mainstream. Hvis de er flove over deres udseende, så ved de også godt, at de kan gøre noget ved det. I det mindste prøve at gøre noget ved det. Og det er der faktisk mange, der gør.

De ved, at det koster samfundet mange penge at pleje følgerne af overvægt. Og de tager gerne, skylden på sig. Derfor er deres forsøg på at komme i mindre størrelser tøj ærligt og skal respekteres. Også selv om de stadigvæk er i den liga, der hedder str. 48 -52.
Det er bare min mening. Jeg er selv overvægtig, og jeg tør godt vise jer det.